$%
€%
3.515,47%-0,04
3083484฿%3.79739
70393Ξ%2.88249
İlgili başlığa git
Son zamanlarda herkesin sıklıkla takip ettiği Fifa dünya kupası birçok insanın dilinde. Pandemi döneminden sonra seyircilerle birlikte oynanan futbol maçları insanları rahatlatırken her maç adeta yeni bir merak unsuru. Merak unsurunun en çok yoğunlaştığı yerse dünya kupasının tarihi. Dünya kupası tarihinin öğrenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün katlanırken, olan bu yoğun istek üzerine dünya kupasıyla ilgili derlediğimiz bilgileri sizlere sunmaktan keyif alacağız.
Pandemiler ve Psikolojik Etkileri – haberinsan
Fifa dünya kupasının ilk organizasyonu 1930 yılında yapıldı. Organizasyonu yapan ülkeyse Uruguay olmuştu. 1930’lu yıllarda yapılan rekabetle birlikte milyonların nefeslerini tuttuğu maçların startı yapılmış ve yıllardan beri süregelen geleneğin ilk kıvılcımı o zaman atılmıştı. Yapılan ilk organizasyonu, ev sahibi Uruguay kazanmıştı. Uruguay’ın açtığı yoldan İtalya gelmiş, o tarihlerle birlikte ülkeler arası kıyasıya rekabet futbol alanında başlamıştı.
Fifa dünya kupası kurulduğu yıl itibariyle birinci dünya savaşı sonunda, ikinci dünya savaşına ramak kala ortaya çıkmıştı. İki dünya savaşı arasında ortaya çıkması organizasyon için türlü sıkıntıları da beraberinde getirmişti. Bilinen en büyük engeller ikinci dünya savaşında olmuş; 1942-46 yıllarında olması planlanan turnuvalar iptal edilmişti.
Savaşın bitip, barışın gelmesiyle; dünya kupası küresel gündeme ağırlığını daha fazla koyarak insanların ortak bir payda da buluşabilecekleri güzel bir neden haline geldi. Futbolla birlikte kitleler yeri gelip kızgınlıklarını dolaysız bir şekilde yaşasalar da günün sonun kazanan centilmenlik, fair-play ruhu oldu. Dünya savaşının bitmesiyle birlikte futbol, insanların bir arada yaşamalarına pozitif anlamda büyük katkı da bulunmuştur.
Dünya kupası 4 yılda bir yapılan, toplamda 3 yıl eleme süreçlerinin olduğu uluslararası bir organizasyondur. Toplamda 211 ülkenin katılımcı olduğu, final aşamaları otuz iki takım, sekizerli grup, dörderli takımlarla, final maçına kadar devam eden rekabete sahiptir. Grup aşamalarında sıralamadaki ilk iki takım bir üst final aşamasına çıkarak, çeyrek, yarı final ve final maçlarını oynar. Kazanan kupayı alarak o yılın şampiyon ülkesi olur.
Toplamda yirmi bir tane yapılan turnuva serüveninde, kupayı sekiz ayrı ülke elde etmiştir. Ülkelerin arasında Brezilya beş kupayla en çok başarıyı elde eden ülke olurken; İtalya ve Almanya dört; Arjantin, Uruguay ve Fransa iki; İngiltere ve İspanya ise bir kez şampiyonluğu elde etmiştir. Son dünya kupasının kazananıysa Fransa’dır.
2022 FIFA Dünya Kupası sonrası Katar’daki stadyumlara ne olacak?
Saklı Kalan Uygarlık: Mayalar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.