35,6558$% 0.07
37,1783€% 0
3.154,60%0,44
3764511฿%4.10767
118525Ξ%3.15029
Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Edvard Munch’un Çığlık’ı, Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız’ı, Picasso’nun Kore’de Katliam’ı ve Van Gogh’un Ayçiçekler’i gibi dünyaca ünlü tablolar başta olmak üzere pek çok sanat eseri son günlerde iklim aktivistlerinin protestolarına hedef olmaya devam etmektedir.
Günden güne sayısı artan ve her defasında gündeme oturmayı başaran bu protestolar, şimdiye kadar pek çok olumlu ve olumsuz tepki ile karşılaşmıştır. Bu protestolar kimileri tarafından sanatın maneviyatına saldırı niteliği taşırken, kimileri için de yeni toplumsal hareketler için önemli atılımlar olarak görülmüştür. İlk olarak Fransa’da Louvre Müzesi‘nde sergilenen Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosuna yapılan pastalı saldırının sosyal medya başta olmak üzere pek çok medya kanallında gündeme gelmesiyle başlayan bu furya, iklim aktivistleri tarafından yapılan yeni toplumsal hareketler arasında adeta bir geleneğe dönüşmüştür.
Ebru Sanatı Tarihi ve Önemli Sanatçıları – haberinsan
Mona Lisa’ya yapılan pastalı saldırının büyük ses getirmesinden bu yana, çok sayıda sanat eserine yönelik gösteri düzenlenmiştir. Bu gösteriler arasında; boya ve yağ gibi maddelerin eserlere fırlatılması, göstericilerin kendilerini eserlere yapıştırması gibi faaliyetler yer almaktadır. Söz konusu olaylar neredeyse tüm medya kanallarında sanat eserlerine saldırı olarak nitelendirilseler de aslında bunların her biri birer gösteridir. Sanat eserlerine yönelik düzenlenen bu gösterilerin her birinde, göstericilerin iklim aktivistleri olduğu ve amaçlarının dünyaya iklim başlığı altında önemli mesajlar vermek olduğu görülmüştür. Bu gösterilerin saldırı niteliği taşımadığını gösteren en önemli detay ise hiçbir sanat eserinin gerçekten zarar görmemesidir. Bahsedilen olayların merkezinde olan tüm sanat eserleri, sergilendikleri mekanlarda yüksek koruma altındadır. Dolayısıyla bu gösterilerin hiçbirinde sanat eserlerine zarar vermek amaçlanmamaktadır. Burada göstericilerin hedefi, sanatın olağanüstü gücünü kullanarak dikkatleri istedikleri yöne çekmek ve aslında herkesin farkında olduğu ama değiştirmek için hiçbir şey yapmadığı iklim sorunlarının gündeme taşımasını sağlamaktır.
İklim sorunlarına yönelik bir şeyleri olumlu yönde değiştirmek adına yapılan bu gösteriler, şiddete ve zarar vermeye yönelik olmadığı için yeni toplumsal hareketlerin sınırları içerisinde kalmayı başarmıştır. Ancak göstericilerin hedeflerine ne kadar ulaşabildikleri ise hala bir tartışma sorusudur. Gösteriler uluslararası düzeyde büyük bir çoğunluğun dikkatini çekmeyi, sosyal medya başta olmak üzere çokça konuşulmayı ve gündemde kalmayı başarmıştır. Fakat sosyal medya kanallarında bu konuda çokça yanlış bilgi yer almaktadır. Sanat eserlerine zarar verilmenin hedeflendiği vurgusu başta olmak üzere, pek çok yorum bu gösterilerin olumsuz tepki almasına yol açmıştır. Bu noktada önemli olan; iklim aktivistlerinin sanat eserlerine zarar vermeyi amaçlamadığını ve söz konusu eserlerin zarar görmediğini vurgulayarak bu olayların saldırı değil birer gösteri olduğunu belirtmenin gerekliliğidir.
Bağlama Bizi Geçmişe Bağlar mı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.