36,6753$% 0.09
40,0531€% 0.19
3.515,47%-0,04
3086421฿%1.14365
70638Ξ%0.46758
İlgili başlığa git
Günümüzde boşanma davasının nasıl açılacağı, aile içi sorunlar yaşayan kişiler için en çok merak edilen konulardan biri. Boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma nedir? Boşanma davası açma ücreti 2021 yılında ne kadar? Gelin bunlara hep beraber yanıt bulalım.
Günümüzde boşanma davaları gittikçe artmaktadır. Bunların birçok sebebi olabilir. Eşler arasında şiddetli geçimsizlik, herhangi bir zina olayı, hayata kast, eşlerden birinin evi terk etmesi veya akıl hastalığı boşanma davası için sebep olabilmektedir. Eşler çekişmeli veya anlaşmalı olarak boşanma kararı vermiş olsa da her şekilde dava açmak gerekmektedir. Dava açmak için ilk şart dava dilekçesinin oluşturulmasıdır. Dava dilekçesi hazırlanırken kanunda belirtilen hallere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu açıdan ilk olarak davanın hangi mahkemeye açılacağı belirtilmelidir. Sonrasında davalının ve davacının ad, soyad, TC kimlik numarası gibi şahsi bilgileri yazılmalıdır. Ardından davayı açma sebepleri dilekçeye aktarılmalıdır. Son kısımda ise varsa talep ve isteklerini dile getirmek gerekmektedir.
2021 yılında güncel dava açma ücreti 600 ₺ ile 700 ₺ arasında değişmektedir. Bu başlangıçta davanın açılış ücretidir, avukat veya diğer masraflar buna dahil değildir.
Anlaşmalı boşanma davaları için ilk unsur, evli çiftin her ikisinin de gönül rızası olmasıdır. Tabii ki bunun için iki tarafında kendinden emin olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda görevli mahkeme ise Aile Mahkemesidir. Boşanmanın yapılabilmesi için çiftin evlilik tarihinden itibaren en az bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Eğer anlaşmalı boşanma davası açılırsa genelde ilk celsede dava sonuç vermektedir.
Çekişmeli boşanma davasında; eşlerden biri boşanmak isterken, bir diğerinin istememesi gerekmektedir. Aynı anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi yetkili mahkeme Aile Mahkemesi iken eğer davanın açılacağı yerde Aile Mahkemesi yok ise bu durumda Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Boşanma davasında yetkili mahkeme, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında farklı olabilmektedir. Çekişmeli boşanmalarda, mahkemenin yetki kapsamı mühim bir konudur. Eğer dava yetkisiz mahkemede açılır ise eşlerden diğeri yetki itirazında bulunabilirler. Yetki itirazı kabul görür ise; davanın hükmü geçersiz sayılmakla beraber, avukat masrafı dahil tüm masrafları davayı açan taraf üstlenmek durumunda kalmaktadır.
Umuma Açık Alanlarda Sigara İçmek Yasaklandı! | haberinsan
Anlaşmalı boşanma davalarında süreç 1 ila 3 ay arasında değişmektedir. Boşanma davalarında, mahkeme yeri eşlerden herhangi birinin ikamet ettiği yer olabileceği gibi son altı ayda beraber ikamet ettikleri yer de olabilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise süreç davranın seyrine göre 2 yıl ila 4 yıl arası sürebilmektedir.
KAYNAKÇA
https://leventsamgar.com/bosanma-davasi-nasil-acilir/
https://barandogan.av.tr/blog/medeni-hukuk/bosanma-davasi-nasil-acilir-sonuclari-nelerdir.html
https://www.cinar.av.tr/bosanma-davasi-nasil-acilir
En İyi Çizgi Roman Oyunu: Batman Arkham City
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.