34,3348$% 0.07
37,4047€% 0.56
3.023,00%0,16
2360427฿%-0.50414
84448Ξ%-0.84319
İlgili başlığa git
Rap müzik, son yıllarda hepimizin vazgeçilmezi oldu. Günün her saatinde modumuzu yükselten ve bağıra bağıra eşlik etmemizi sağlayan Rap müzik, nasıl ve nerede doğdu? Detaylar için yazımızın devamına bekliyoruz!
İyi Ki Doğdun Rap Müzik!
Rap, Ryhtm and Poem (Ritim ve Şiir) olarak bilinse de sözlüğe ağır eleştiri olarak geçen bir müzik türüdür. Rap müzik, 70’li yılların ortalarına doğru Amerika’da dünyaya gelmiş ve günümüze kadar büyüyerek gelişim göstermiştir.
Dışarı çıkarken, evde hazırlanırken, duşta, arabada, yemek yaparken; Rap müziğin öyle bir doğası var ki, kulağa tınısı dokunduğu andan itibaren sizi büyüsü altına almayı başarıyor! Gangsta tarzı olarak bilinen Rap, kafiyeli sokak dilinden türeyerek bugünlere gelmiştir. O yıllarda Amerika’nın çeşitli mahallelerinde ün kazanmış; oradan Almanya’ya sıçramış ve 90’lar çocuklarının çok iyi bildiği Cartel grubu ile Türkçe’mize kazandırılmıştır.
90’larda çocuk olanlar şu dizeleri çok iyi bilirler: “Cartel bir numara, en büyük? Cehennemden çıkan çılgın Türk!”
Almancılar tarafından keşfedilen Rap müzik, İslamic Force adıyla içinde Boe B, Maxim gbi isimlerin olduğu bir grup genç tarafından yapılmaya başlandı. İlk Türk Rap grubu olan İslamic Force, sözleri İngilizce olan şarkılar besteledi.
90’lı yıllarda King Size Terror olarak Alper Ağa, Bir Yabancının Hayatı isimli parçayla Türkiye’ye Rap müziği resmi olarak getirdi. Grup Vitamin, MFÖ gibi isimlerin öncüsü rolündeydi. Boe B’nin ölümüyle son bulan İslamic Force, 1995 yılında Alper Ağa, Erci E vb. isimleri bünyesinde barındırarak deyim yerindeyse efsane bir dönüş yaptı. Öyle ki, günümüzde bile en çok satan Türkçe Rap albümü ünvanını hala onlar taşır.
Milenyuma birkaç yıl kala, Türkçe Rap’in yükselişiyle yeni isimlere doğdu. Sagopa Kajmer, Ceza, Sansar Salvo gibi isimler birbirlerine yakın yıllarda Türkçe Rap müziğe adeta güneş gibi doğdu diyebiliriz.
Başından Ayrılamayacağınız 10 Netflix Dizisi | haberinsan
2000’lerin ortalarına doğru Ceza ve Sagopa Kajmer arasındaki fırtınalar öyle büyüktü ki, bunu sanatçı kişilikleriyle parçalarına taşıyarak bugün bile dilimize pelesenk olmuş eserlere imza attılar.
Birkaç yıl süren durgunluk döneminin ardından, 2017 yılının sonlarına doğru çıkan Müptezhel albümü ile Ezhel, Orman Kanunları albümüyle Ben Fero gibi isimler uyuyan devi uyandırdılar. Birkaç senedir kulağımıza çalınan parçalar, yerlerini günümüzün çoğunu dinlemeye ayırdığımız Rap müziğe bıraktı. Müptezhel albümü trap, hip-hop ve reggae türleri içeren bir albüm ve bu soundlar ile Türkçe Rap’e gönül vermiş gençlerin önünü açarak günümüzde Türkçe Rap’i popüler hale getiren en büyük etkenlerden biri oldu.
Tüm Zamanların En İyi Fantastik Kitap Serileri
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.