35,6527$% 0.05
37,1890€% 0.05
3.144,88%0,13
3772428฿%4.15379
118476Ξ%2.53804
Tarihiyle dikkat çeken Naum Tiyatrosu, İstanbul Beyoğlu’nda 1844 ile 1870 yılları içerisinde kullanılmıştır. Günümüzde Naum Tiyatrosu’nun yerini Çiçek Pasajı almıştır. Naum Tiyatrosu, 30 sene sanata katkı sağlamıştır. 5 Haziran 1870 yılında çıkan büyük yangınla birlikte Naum Tiyatrosu’da tarihe karışmıştır.
Osmanlı döneminde tiyatronun doğuşunda ve gelişiminde Naum Tiyatrosu önemli rol oynamıştır. Naum Tiyatrosu ismini, işletmecisi Mihail Naum’dan almıştır. Bu tiyatro, Osmanlı Batılılaşmasıyla birlikte Türk tiyatro tarihine katkı sağlamasıyla da dikkat çekiyor. Abdülmecid zamanında, sarayın tiyatrosu olarak kullanılmıştır. Tanzimat döneminde de Naum tiyatrosu büyük değer görmüştür. 1870 yılında İstanbul yangını çıkınca yangında Naum Tiyatrosu ‘da tamamen yok olmuştur. Günümüzde Naum Tiyatrosu tam olarak Balıkpazarı’nın olduğu sokakta yer alıyordu. Naum Tiyatrosu’nun anısını yaşatmak adına sokağın adı, “Sahne Sokak” olarak değiştirilmiştir.
Yangın sonrasında yok olan Naum Tiyatrosu’nun arsasını Hristaki Zoğrafoz almıştır. Hristaki Zoğrafoz, arsanın üzerine “Cite de Pera” ismiyle alışveriş merkezi açtı. “Cite de Pera” Müslüman halk tarafından “Çiçek Pasajı” olarak adlandırılmıştır. Naum Tiyatrosu, yangına kadar önemli davetlere de ev sahipliği yapmıştır. İtalya Birleşik Krallığı Kuruluşu’nun ilk yıldönümü Naum Tiyatrosu’nda kutlanmıştır. Büyük şölene şahitlik eden tiyatroda Kral Emaunella ile Sultan Aziz şerefine de kadeh kaldırılmıştır. Naum Tiyatrosu, yangına kadar birçok önemli ismi ve kurumu ağırladı. Fransız gazete L’illustration’da tiyatronun ağırladığı kurumlardandır. İtalya’nın kurulmasını sağlayan Giuseppe Garibaldi adına Naum Tiyatrosu’nda gece düzenlenmiştir. L’illustration gazetesi de geceyle ilgili bir illüstrasyonu kapak görseli şeklinde 19 Nisan 1862 tarihinde yayınladı.
Geleneksel Türk Tiyatrosunda Kukla Oyunu | haberinsan
Avrupa’da ortaya çıkan Monarşi karşıtı ayaklanmaların ardından birçok kişi ülkesinden kaçarak İstanbul’a geldi. Naum Tiyatrosu, o dönemde Avrupalılar tarafından Balo Salonu olarak kullanılmıştır. 26 Mart 1851’de Abdülmecid; V. Mehmet, V. Murad ve II. Abdülhamit ile birlikte habersiz Naum Tiyatrosu’na geldi. Abdülmecid Naum Tiyatrosu’na habersiz gelerek halkla birlikte tiyatro izleme deneyimi yaşamak istemiştir. Abdülmecid’in Naum Tiyatrosu’na gelmesi opera tarihine geçmiştir. Sultan Abdülmecid’in tiyatroya ilgisi Naum Tiyatrosu’nun gelişimine de katkı sağladı. O dönemlerde Sultan Abdülmecid, Naum Tiyatrosu’na büyük bağışlar yapıyordu. O yüzden tiyatro; bürokratların, aydınların, askerlerin ve halkında ilgisini çekmeye başladı. Naum Tiyatrosu zaman zaman birtakım olaylarla dünyanın gündemine oturuyordu. Naum Tiyatrosu’ndaki yaşanan olaylar yabancı medyalarda her zaman geniş yer buldu.
Dünyanın En Güzel 19 Tiyatrosu | obilet.com – Blog
Ahşap Oymacılığında Kullanılan Teknikler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.