34,2786$% 0.09
37,6503€% 0.01
2.914,46%-0,23
2181387฿%2.7572
85832Ξ%3.59564
İlgili başlığa git
Zanaat ve sanatın farkı çoğu kişi ayırt etmekte zorlanır. Telaffuz açısından benzer olmalarına rağmen anlam açısından çok farklı kelimeler olduğunu söyleyebiliriz. Sanat ve zanaatın anlamını birbirinden ayırt etmek için bu iki sözcüğü ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Sanat; güzelliği, duyguyu ve hayali estetik netxcasino şekilde insan üzerinde oluşturuyor. Sanatta günlük ihtiyaçların karşılanması gibi bir durum asla yoktur. Zanaat ise sanatın tam tersi olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılama noktasında zanaat devreye giriyor. Ustalık, çıraklık ve kalfalık benzeri aşamalardan oluşan işler zanaatı oluşturuyor.
Sanat kelimesini üstün yaratıcılık anlamında da kullanabiliriz. Güzellik, duygu ve tasarı gibi kelimelerin anlatımında sanat kelimesi çok kullanılıyor. Sanat dalları, insanda yer alan güzelliği sevmekten doğmuştur. Sanat tam olarak; insanlardaki zevk alma ve estetik görünme duygularından ortaya çıkmıştır.
Sanat aynı zamanda hayal gücünü ve yaratıcılığı temsil eden bir kavram olarak da biliniyor. Çok eski yıllardan beri neye sanat denileceği ya da denilmeyeceği konusunda çeşitli görüşler ortaya çıkmıştır. Sanatın çok geniş bir tanımı vardır. O nedenle sanat hakkında tek tanım kullanmak yanlıştır. Sanat kelimesi hem akademik olarak hem de kişilerin kendilerine göre görüşleriyle tanımlanabiliyor.
Arapça kökenli olan zanaat kelimesi; insanların hayatlarını sürdürmeleri için çok gereklidir. İnsanların para kazanmasında zanaat önemli rol oynuyor. Zanaat; beceri, deneyim, öğrenim ve ustalık gerektiriyor. El becerisi yani ustalığı gerektiren işler genel anlamda zanaat olarak lanse ediliyor.
Yapılan eserler, insanlara faydalı olduğunda ve onların ihtiyaçlarını karşıladığında zanaat kavramı ortaya çıkıyor. El becerisini konu alan zanaat meslekleri alanı çok geniştir. Nakkaş, tesbih, lokum, cam, telkâri, taş işçiliği, halı ve kudura yapımı gibi işlerin tümü zanaat olarak adlandırılabilir. Eski zamanlarda; yük taşımada kullanılan hayvanların ayaklarına nal takılırdı. Nalı takan kişiye nalbant adı verilirdi ve o dönemlerde bu meslek zanaattı. Fakat günümüzde nalbantlık mesleğinin yerini oto tamirciliği almıştır. Oto tamirciliği mesleği için artık zanaat kelimesi kullanılmaya başladı.
Geleneksel Türk Tiyatrosunda Kukla Oyunu | haberinsan
Sanat ve zanaat arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:
Tüm bunların yanında bazı zanaat eserleri sanat eserlerinden çok daha sanatsal ve kıymetli olabiliyor.
Bilimden Tarihe Farklı Konulara El Atmış Aşırı Bilgilendirici 15 Video
En Etkileyici Sinema Akımı: Fransız Yeni Dalgası Nedir?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.