35,6500$% 0.05
37,1401€% -0.08
3.153,42%0,41
3760640฿%4.26895
118495Ξ%3.38016
İlgili başlığa git
İnsanlık tarihi boyunca salgın hastalıklar hep var olmuşlardır. Bu varoluş sürecinin temelini insanoğlunun virüslerle ilk karşılaşmasına dayandırabiliriz. Salgın hastalıkları tetikleyen gelişmeler Denemebedavabonus.com de aynı doğrultuda insanların tercihlerine bağlı olarak gelişmiştir. İnsanların yerleşik hayata geçmesi, hayvanları evcilleştirmesi, su kanalları açması gibi birçok faktör onları fareler, sinekler ve kenelerle daha yakın yaşamak durumunda bırakmıştır. Bu zorunlu tercihler sonucunda ise veba, sıtma, dizanteri gibi salgın hastalıklar ortaya çıkmıştır.
Bıraktığı izler ve ortaya çıkış koşulları bakımından en kapsamlı salgınlardan biri olan “Kara Veba” pandemisi Avrupa nüfusunun neredeyse yarısının ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Uluslararası ticaret yollarının işlevsiz hale gelmesiyle insanlar geyik, balık, yabani otlar gibi alternatif tüketim yollarına yönelmiştir. Ticari faaliyetlerle birlikte sosyal ilişkiler de zayıflamış, salgının bulaşıcı etkisinden dolayı aile ilişkileri kesintiye uğramıştır. Dini temelli ayinler ve organizasyonların salgını yayar nitelikte olduğunun görülmesiyle kiliseye ve dine karşı güvensizlik oluşmuştur.
1.Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan ve insanlık tarihinin bilinen en büyük kıyımına yol açan “İspanyol Gribi” pandemisi nedeni anlaşılamayan bir şekilde gençleri ve erişkinleri daha çok etkilemiştir. Savaşla birlikte yayılan salgın bir anlamda savaşın sonlanmasına yol açmıştır. Çünkü devletler savaşta kaybettiklerinden çok daha fazlasını salgın sebebiyle kaybetmiştir. Bu döneme şahit olan bir doktor Boston’daki bir askeri kampta yaşadıklarını arkadaşına anlatırken kişinin günde 1-2 belki de 20 kişinin ölümünü görmeyi kaldırabileceği fakat günde yaklaşık 100 hastayı kaybettiklerini aktarmıştır.
Geçmişin Tekrarı: Dejavu Gerçek Mi? | haberinsan
Günümüze geldiğimizde ise yeni tip koronavirüs pandemisinin (COVID-19) fizyolojik problemlerin yanı sıra birçok psikolojik ve davranışsal problemlere de sebep olduğunu görüyoruz. Sokağa çıkma yasağı, karantina ve evde kalma süreçleri hayatımıza girdiğinden beri yeni yaşam tarzlarına adapte olmaya çalışıyoruz. Kısıtlanma ve izole olma hali kişinin duygusal olarak kendini baskı altında hissetmesine sebep olabiliyor. İçinde bulunduğumuz belirsizlik haline verilen tepkiler kişiye, yaşa, sosyoekonomik duruma, stresle başa çıkma becerisine göre değişiyor. Uzmanlar evde geçirilen zamanın çeşitli farkındalık çalışmaları ile geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve nefes egzersizleri, aile içi sosyal etkinlikler, basit sportif hareketler gibi uygulamaların stresle baş etmedeki önemini vurguluyor.
Görünen o ki pandemi etkisini yaşayan ilk insanlar değiliz ve son da olmayacağız. Risklerin toplumun her kesiminde etkili olduğu bir gerçektir. Bu süreci farkındalıkla ve kaygı seviyemizi kontrol altında tutarak etkili bir şekilde yönetmek hem salgın sürecinde hem salgın sonrasında bize fayda sağlayacak önemli becerilerdir.
Hazırlayan: Yasemin Erdem
İnsanlık tarihini etkileyen 10 pandemi – Son Dakika Dünya Haberleri | NTV Haber
5 Kasım Akrep Yeni ayı – Sanat çıkış yoludur
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.
hayatımızı bitirdiler
bitmeli artık bu pandemi